Erfgoedvereniging Kèk Liemt

Liempde in vogelvlucht

Een bezoek aan het landelijke, karakteristieke, Brabantse kerkdorp LIEMPDE… de moeite waard. 
 
Liempde, eertijds Leymde en in de volksmond Liemd of Liemt geheten, zou volgens overlevering zijn naam ontleend hebben aan klei- of leemachtige grond, die met name rond het stroomgebied van De Dommel wordt gevonden. Sinds 1 januari 1996 maakt Liempde deel uit van de nieuwe gemeente Boxtel. 
 
Van oorsprong was de Liempdse bevolking voornamelijk agrarisch ingesteld en floreerde de klompenindustrie eind vorige eeuw in het grotendeels (ook nu nog) door populieren omringde landschap. Hedentendage is in Liempde nog een klompenmakerij actief.
 
Landelijke bekendheid geniet het gave dorp in de Meierij van Den Bosch vanwege de jaarlijkse boeremèrt op Tweede Paasdag. Die dag is het dorpscentrum rond het Concordiapark omgetoverd in een straatbeeld anno 1920.
 
Buitengebied
Naast een interessante gave dorpskern kent Liempde een prachtig buitengebied met buurtschap Vrilkhoven; het landgoed Velder; buurtschap Hezelaar met de Mariakapel van Beauraing en buurtschap Kasteren met de Antoniuskapel, haar bolle akkers de duiventoren met hoeve 'het Groot Duijfhuis' en natuurgebied De Geelders. Wat het Groot Duijfhuis betreft: Een getrouwe kopie van de hoeve met Herenkamer is te vinden in Madurodam. Voorts kreeg de boerderij in 1998 een eervolle vermelding in het juryrapport van de Brabantse Monumentenprijs als historisch waardevolle boerderij van voor 1940 waarin nog agrarische bedrijfsactiviteit is, prachtig gelegen aan de oevers van de meanderende Dommel. In het jaar van de boerderij (2003) werd het de boerderij van het jaar in Noord-Brabant.